Technologia wody cz. 3

Przy zmiękczaniu wody, tj. usuwaniu substancji, wywołujących twardość, tworzy się osad — szlam — na dnie zbiornika, nad nim mamy wodę zmiękczoną, którą ściągamy z nad osadu. Woda ta nie jest oczywiście wolna zupełnie od soli, nie zawiera jedynie soli wapniowych i magnezowych, natomiast inne, głównie sodowe, pozostają w niej, nie  są one najczęściej szkodliwe, gdyż obficie rozpuszczają się w wodzie.

Niekiedy woda, osobliwie źródlana, zawiera związki żelaza (siarczan, chlorek, węglan kwaśny, wodoro-tlenek żelaza, na powietrzu osobliwie ogrzana taka woda żelazista mętnieje, wydziela osad rdzawy; w praktyce odżelaźniają wodę, przepuszczając przez warstwę koksu, nasycając tlenem wzgl. powietrzem.

Miękką oczywiście jest woda dystylowana, w technice taką miękką najczystszą wodę otrzymuje się z „kondensacji” w maszynach parowych.

Woda do picia. Czysta woda, tak zw. chemicznie czysta, jest mdła i nawet w razie dłuższego spożywania może się okazać szkodliwą dla zdrowia, gdyż ługuje z soku żołądkowego sole. Smaku woda nabiera od tlenu, dwutlenku węgla i różnych soli — głównie chlorku sodowego i kwaśnych węglanów.