sushi na wynos ochota

Woda naturalna cz. 3

Ważną rzeczą dla czystości wody jest materiał. z którego zrobione są naczynia do gotowania i przewody do zagęszczania (kondensacji) pary wodnej. Najlepiej nadaje się do tego platyna, srebro, cyna; szkło ulega silnemu zgryzieniu przez wodę i zanieczyszcza. Naczynia szklane do przechowywania wody destylowanej powinno się poddać działaniu prądu pary wodnej, wtedy na powierzchni szkła wytwarza […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 4

Dopiero po otrzymaniu wiadomości od Blagdena, asystenta Cavendisha, o eksperymentach angielskich chemików podjął Lavoisier właściwe badania nad składem wody. 24 czerwca 1783 powtórzył Lavoisier w towarzystwie I aplace’a, Le Roy’a, de Vandermonde’a i innych członków Akademii Francuskiej, wreszcie wspomnianego Blagdena eksperyment Cavendisha, o czym referował zaraz następnego dnia na posiedzeniu Akademii. Lavoisjer stwierdza wyraźnie w […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 9

Jak stopniowo postępowała ścisłość i dokładność oznaczenia składu wody, o tym świadczy zestawienie wyników badań nad stosunkami objętościowymi składników wody. Lvoisier i Meusnier znaleźli 23 objętości wodoru na 12 objętości tlenu, Fourcroy, Vauquelin otrzymali 205,2 wodoru na 100 tlenu. W 1805 A. Humbold i J. L. Qay Lussac z okazji badali nad składem powietrza oznaczyli […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 7

Dwaj Anglicy W. Nicholson i A. Carlisle stwierdzają ostatecznie 2 maja 1800, że prąd stosu elektrycznego, przechodząc przez wodę, wywiązuje wodór i tlen. Ale w tych pierwszych próbach „elektrolizy wody” spostrzeżono powstawanie substancji alkalicznych i kwaśnych, spostrzeżenie powyższe potwierdzili Cruiksbank, Brugnatelli (1801); zaczęło się utrwalać przeświadczenie o przemianie wody za sprawa prądu elektrycznego w alkalii […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 3

Wprawdzie już odkrywca tlenu J. Priestley najpóźniej w kwietniu w tym samym 1781 roku wykonał eksperyment, jak dzisiaj mówimy, mieszaniny piorunującej, przepuszczając iskrę elektryczną przez mieszaninę gazu palnego (wodoru) i powietrza, a więc otrzymał bez wątpienia wodę, ale ten znakomity chemik nie zdołał wyprowadzić właściwego wniosku, pomimo że przyjaciel jego J. Warltire zwrócił mu uwagę […]

sushi na wynos ochota

Synteza wody cz. 1

Synteza wody z pierwiastków. Wodór i tlen, pozostawione razem w naczyniu szklanym w temperaturze pokojowej, a nawet w 100 stopniach, nie łączą się przez czas bardzo długi w stopniu widocznym, w 300 stopniach daje się stwierdzić powolna reakcja tworzenia się wody. Z podwyższeniem temperatury szybkość reakcji wzrasta, wreszcie od pewnego punktu gazy łączą się na […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 8

Dla sprawdzenia słuszności swej opinii Davy eksperymentuje w naczyniu zamkniętym, z którego wypompowuje powietrze, zamiast ostatniego wtłacza wodór, w wyniku otrzymuje dowód, że woda czysta rozkłada się pod wpływem prądu na wodór i tlen, a nie przeobraża się w inne substancje; wszystkie przeciwne dotychczasowe spostrzeżenia mają swe wyjaśnienie w przemianie materii naczynia albo w zanieczyszczeniach […]

sushi na wynos ochota

Rozpowszechnienie wody cz. 1

Woda należy do substancji bardzo rozpowszechnionych w przyrodzie i występuje w trzech stanach skupienia. W stanie stałym tworzy potężną powłokę krain podbiegunowych, pokrywa szczyty górskie pod. Postacią śniegu, lodowca, który powoli zsuwa się do doliny lub morza. Woda ciekła znajduje się wszędzie na mniejszej lub większej głębokości w ziemi, na powierzchni jej tworzy wielkie zbiorniki, […]

sushi na wynos ochota

Chemia wody cz. 10

Ilość wodoru, który poszedł na wytworzenie wody, wyprowadzano pośrednio, odciągając od ciężaru wody, otrzymanej w reakcji, ciężar tlenu, wynikły ze zmniejszenia się ciężaru tlenku miedzi, użytego do eksperymentu, Dumas z 19 eksperymentów wziął średnią, i ta wyniosła w odsetkach 11,13% wodoru i 88,77% tlenu; liczby te bardzo mało odchylają się od dat teoretycznych, t. j. […]

sushi na wynos ochota

Synteza wody cz. 3

Jeżeli zamiast czystego tlenu weźmiemy tlen z powietrza, łatwość wybuchu się zmniejsza, temperatura wybuchu spada. Można bez obawy wybuchu łączyć wodór z tlenem, utleniać, spalać na wodę, kiedy prąd wodoru wypływa z rury niewielkim strumieniem, u wylotu zapalony gaz pali się spokojnie, temperatura zapalności sięga 590 – 600 stopni. Reakcja tworzenia się wody jest wysoce […]

sushi na wynos ochota

sushi na wynos ochota

podnośnik koszowy rzeszów
podnośniki rzeszów
wycinka drzew rzeszów
zwyżka rzeszów
usługi zwyżką rzeszów
wynajem zwyżki rzeszów
tłumacz rzeszów
biuro tłumaczeń rzeszów
tłumaczenia rzeszów
tłumacz przysięgły rzeszów
tłumacz przysięgły rzeszów niemiecki
tłumacz przysięgły rzeszów angielski
tłumaczenia przysięgłe rzeszów